kolmapäev, 7. mai 2014

7. ülesanne – Esitlused ja videod

Esitluste ja videote kasutamine õppetöös.

Valisin esitluse tegemise ning selle kasutusvõimaluste analüüsimise.

Tegin hästi lihtsa mõistatustest koosneva esitluse. Kuna tavaliselt olen näinud loomade mõistatustest esitlusi, siis otsustasin, et teen Päikese, pilve ja lume mõistatustest esitluse. Tegin esitluse valmis Microsoft Office PowerPointis. Kui selle Slideshare lehele üles laadisin, siis nägin, et PowerPointis lisatud efektid ei tööta seal. Otsustasin, et teen esitluse ümber. Alguses oli mõeldud nii, et hiire kliki peale tuleb alguses vastus sõnana ning seejärel pildina. See on kasulik sel juhul, kui lapsed vastust ei tea. Kui alguses tuleb sõna, siis peavad nad sõna lugema. Antud esitlust saab kasutada loodusest rääkides. Peale mõistatuse ära arvamist saab rääkida, mis aastaaja tunnuseks see on, mis on selle tunnused jne.

Esitlus asub siin: http://www.slideshare.net/Katrinkre/mista-mista-34395368

Esitlusi saab kasutada näiteks mõistatuste küsimiseks, erinevate mälumängude mängimiseks, sõnaseletusmängude mängimiseks. Samuti saavad lapsed ise enda tehtud piltidest esitlusi kokku panna ning hiljem piltidest rääkida. Esitluste abil on võimalik ka animatsioone teha. Mäletan, et kui olin väike, siis tegin koos õdedega alati erinevaid multifilme ja muusikavideoid just PowerPointi kasutades. Selleks tuleb panna igale slaidile üks kaader ning panna slaidile võimalikult väike aeg ja esitlusele automaatne esitus. Nii liiguvad pildid automaatselt edasi nagu multikas. Teha ei saa küll kvaliteetseid animatsioone, kuid huvitav on seda teha ikkagi ja lapsed õpivad läbi selle programmi kasutama. Vähemalt mina õppisin PowerPointi just animatsioone tehes kasutama.
Sõnaseletusmänguna saab kasutada esitlust järgnevalt. Esitlusse kirjutada igale slaidile üks sõna. Sõnad liiguvad edasi hiirele klikates. Õpetaja on arvuti juures ja klikkab vajadusel slaide edasi. Esitlust näidatakse suurelt seinale. Lapsed, kes sõnu ära arvavad, istuvad seljaga esitluse poole. See, kes seletab, on näoga esitluse poole ja näeb sealt sõnu.

4 kommentaari:

  1. Väga hea mõte teha mõistatustest esitlus. Pole sellist enne näinudki. Lisaks veel väga vahvad pildid leitud!

    VastaKustuta
  2. Väga huvitav esitlus. Seda oleks põnev kasutada.

    VastaKustuta
  3. Kindlasti kasutan sellises stiilis esitlust ka lasteaias :)

    VastaKustuta
  4. Väga põhjalik ja hästi tehtud kodutöö. Ise tegin samuti mõistatustega.

    VastaKustuta